EEN REIS OM NOOIT TE VERGETEN

Het Youth Ambassadors project

Voor de achtste keer op rij organiseert Stichting Batang Pinangga ook in 2020 het Youth Ambassadors project. In dit project gaat een groep jongeren, onder begeleiding, naar het kindertehuis Batang Pinangga op de Filippijnen om daar de handen uit de mouwen steken en de dagelijkse verzorging van de kinderen op zich nemen. De jongeren zullen de vrijwilligers van Batang Pinangga helpen, ondersteunen en wellicht een welverdiende vrije dag geven.

De jongeren vanaf 16 jaar, betalen hun vliegticket en onkosten helemaal zelf! Het geld wat zij ophalen, komt op die manier volledig ten goede van de kinderen van Batang Pinangga!

Door het Youth Ambassadors project gaan de jongeren bewust nadenken over hun leven hier en het leven ergens aan de andere kant van de wereld. Zij zullen, vanuit hun rol als ambassadeurs ook hun leeftijdgenoten in Nederland bereiken, informeren en enthousiasmeren.

De Youth Ambassadors zullen ervaren hoe het is om een steentje bij te dragen aan ontwikkelingssamenwerking en hoe het voelt om je belangeloos in te zetten voor kansarme kinderen, jongeren en leeftijdgenoten in de Filippijnen. De Youth Ambassadors zullen tevens hun vrienden, kennissen en klasgenootjes laten zien hoe gemakkelijk het eigenlijk is om je in te zetten voor de medemens en wat dit met hun als persoon doet.

Het project bestaat uit twee delen: De jongeren nemen het eerste half jaar deel aan het programma in Nederland en in de zomervakantie aan de reis naar de Filippijnen. Beide onderdelen zijn even belangrijk en dat maakt het Batang Pinangga Youth Ambassadors project uniek!

In Nederland

De maanden voor de reis staan in het teken van sponsoracties. De jongeren organiseren verschillende acties om geld in te zamelen voor de kinderen van Batang Pinangga. Ze komen elke maand bij elkaar om dit voor te bereiden. De afgelopen jaren zijn er een hoop creatieve acties voorbij gekomen: Zo hebben onze jongeren al oliebollen verkocht, een benefietconcert opgezet, een Charity Dinner gekookt, een bingo georganiseerd en nog veel meer!

Dit is een hoop werk, maar allemaal de moeite waard! Tijdens de reis zullen zijn namelijk zelf zien waaraan dit geld besteed wordt. Elke cent die de jongeren ophalen gaat ook daadwerkelijk naar het kindertehuis: De kosten voor de vliegtickets en andere onkosten betalen de jongeren helemaal zelf!

De jongeren zijn echte ambassadeurs. Zij zullen ervoor zorgen dat er aandacht komt voor de slechte situatie van kinderen in de Filippijnen. Zij kunnen leeftijdsgenoten aanspreken en motiveren zich in te zetten voor anderen.

Daarnaast staan de maandelijkse bijeenkomsten in het teken van de reis zelf. Hierin zullen de Youth Ambassadors voorbereid worden op het avontuur in de Filippijnen. Wat kunnen zij verwachten? En nog belangrijker: Wat moet er in de koffer?

Op de Filippijnen

Tijdens de reis krijgen de ambassadeurs de kans om de kinderen te leren kennen, met de kinderen te spelen en te ervaren hoe zij zich voelen. Op het kindertehuis helpen de jongeren mee in de dagelijkse verzorging van de kinderen. Zij gaan de kinderen naar bed brengen, wakker maken, klaar maken voor school, naar school brengen, ontbijt bereiden, lunch maken, huiswerkbegeleiding geven en muziek-, sport-, of Engelse les geven.

Daarnaast bezoeken de jongeren een krottenwijk gelegen aan een vuilnisbelt, waar de meeste van onze kinderen vandaan komen. Een groot deel van de Filipijnse bevolking leeft en werkt op een vuilnisbelt: het afval is immers gratis. Op de vuilnisbelt krijgen de jongeren een rondleiding en zullen zij ervaren hoe het is om in armoede te leven. Ook hier op de vuilnisbelt steken de jongeren de handen uit de mouwen en organiseren zij een activiteit met de kinderen in de krottenwijk. Daarnaast zetten de Youth Ambassadors een dag de straatkinderen in het zonnetje: Op Batang Kalye gaan zij een groep straatkinderen wassen, eten geven en met hen spelen. Ook nemen de jongeren een kijkje op een Filipijnse basisschool, waar zij een lesje Engels of Nederlands verzorgen. Vervolgens studeren de Ambassadors een dagje mee met leeftijdsgenoten op een middelbare school, om het onderwijssysteem in de Filippijnen te ervaren.

De reis zal voor de Ambassadors een uitdaging zijn. De cultuurshock zal groot zijn. Zij zullen dingen zien die hun zal verbazen of waar zij verdrietig van worden. De jongeren zullen dingen zien waar ze om moeten lachen en zij zullen mensen ontmoeten die de rest van hun leven in de harten mee gedragen zullen worden. De harten van de jongeren zullen gestolen worden door de kinderen en zij zullen voor altijd opgenomen zijn in de liefdevolle familie van Batang Pinangga.