Ontstaan van de stichting

Stichting Batang Pinangga is in april 2012 opgericht door een drietal jonge mensen, Karin van Rooijen, Ben Prins en Geertjan Berman, die ieder vervuld waren door de liefde van de kinderen van Batang Pinangga.

De drie jongeren zetten zich al meerdere jaren in voor de kinderen van het kindertehuis Batang Pinangga in de Filippijnen, maar hadden zich nog niet geregistreerd als stichting. Waarom niet? Dat kost geld, en dat geld gebruiken zij liever om kinderen naar school te sturen. Totdat Leo Standaert, vriend van het kindertehuis, zei: “Ik ga jullie helpen; jullie krijgen een stichting van mij.”

Zodoende is Stichting Batang Pinangga in april 2012 een feit en is de stichting inmiddels door de belastingdienst aangemerkt als ANBI.

“Elke eurocent naar de kinderen.” Dat is het motto van Stichting Batang Pinangga en al acht jaar lang voegen de vrijwilligers van de stichting het woord bij de daad. De werkwijze van Stichting Batang Pinangga is als volgt: Moeten er kosten gemaakt worden? Dan gaan we kijken wie of welk bedrijf deze kosten op zich wil nemen!

Stichting Batang Pinangga: Een stichting zoals het hoort, gedreven door de liefde van de kinderen van het kindertehuis Batang Pinangga.

Organisatie: Bestuur & Vrijwilligers

De stichting is statutair gevestigd in Hoofddorp. Het vestigings- en correspondentie adres van de stichting is Norholm 53, 2133 HK te Hoofddorp.

Voor alle bestuursleden en vrijwilligers geldt dat zij geen recht hebben op een beloning en/of onkostenvergoeding. Op dit moment zijn er zeven vrijwilligers (naast het bestuur) actief voor de Stichting Batang Pinangga. Naast deze vrijwilligers wordt er regelmatig een beroep gedaan op mensen uit het netwerk van de vrijwilligers om eenmalig hulp te bieden bij een activiteit.

De bestuursleden zijn benoemd voor onbepaalde tijd. Het aantal bestuursleden is voor de periode 2012-2014 vastgesteld op vier en tot bestuurders zijn benoemd:

 • Geertjan Berman, in de functie van voorzitter
 • Peter Berman, in de functie van penningmeester
 • Koen van Vliet, in de functie van secretaris
 • Karin van Rooijen, in de functie van bestuurslid

Als vrijwilligers zijn de volgende personen actief:

 • Marianne Berman
 • Astrid Boersma
 • Adaja Boersma
 • Talia Cohen Rodrigues
 • Rick de Regt
 • Sophie Kuijten
 • Floor Kaandorp

Geschiedenis

Batang Pinangga is in het jaar 2000 opgericht door Juda (Butch) Carpintero, samen met zijn vrouw Annabel Carpintero. Al snel kreeg Batang Pinangga hulp vanuit Nederland. In 2006 voegde Geertjan Berman zich bij de organisatie. Geertjan ontmoette Butch en Ann tijdens zijn bezoek aan de Filippijnen met de jongerenreis MYCebu. "Toen ik Butch en Ann ontmoette en zoveel liefde en warmte van de kinderen kreeg, was ik verkocht. Ik voelde direct dat ik dit project en deze mensen moest helpen!" aldus Geertjan Berman, nu bijna acht jaar verder. "Al is het hard werken, als ik op de locatie rond loop en de gezichten van de kinderen zie, weet ik waarvoor ik het allemaal doe!".

Een jaar later voegde Karin van Rooijen zich bij de organisatie. Na een bezoek met Geertjan aan Batang Pinangga was ook zij verkocht: "De kinderen geven je zoveel. Ik kan het eigenlijk niet uitleggen, maar het is een erg goed gevoel. Vanaf het eerste moment ben je opgenomen in de liefdevolle familie.".

In 2009 voegde Ben Prins zich bij de organisatie. Ben heeft, als goede vriend van Geertjan, jarenlang de verhalen aan moeten horen en wilde het wel eens zelf ervaren. "Ik was erg enthousiast door de verhalen van Geertjan en wist dat ik het zelf wilde zien, meemaken en ervaren. Ik heb mij keihard ingezet voor de kinderen en vanaf het eerste moment dat ik daar was, was ik vergeten hoeveel energie het allemaal gekost had.”.

Bij de oprichting van de Stichting voegde Peter Berman zich bij de organisatie. Al jaren heeft hij, als vader van Geertjan, voor ondersteuning gezorgd voor het kindertehuis en hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij gevraagd werd als penningmeester van de stichting. “Mijn bezoek aan Batang Pinangga vergeet ik nooit meer. Batang Pinangga, met de kids en de vrijwilligers, is werkelijk een paradijs op aarde!”.

Het bestuur van de stichting is compleet gemaakt met de komst van Koen van Vliet als secretaris. Koen heeft al veel stichtingen en goede doelen ondersteund en geholpen. Met zijn enthousiasme en oneindige inzet zorgt hij voor een ware "energy boost". “Ik werd zo geraakt door het verhaal van Geertjan over de kinderen van Batang Pinangga, dat ik direct besloten heb te helpen.”.

Het bestuur van de Stichting Batang Pinangga wordt intensief ondersteund door verschillende vrijwilligers, die zich al jaren belangeloos inzetten voor de kinderen van Batang Pinangga.

Documenten Stichting Batang Pinangga

Het beleidsplan 2012-2014 is hier te downloaden.

Het uittreksel KvK is hier te downloaden.

De statuten zijn hier te downloaden.

Het jaarverslag 2016 is hier te downloaden.