AYAW

 

AYAW wordt vanuit Batang Pinangga georganiseerd om kindermisbruik terugdringen. Wij willen mensen duidelijk maken dat kindermisbruik nog overal in de Filippijnen voorkomt en dat het kinderen meer schade toe brengt dan in eerste instantie gedacht wordt (wonden genezen, maar de nachtmerries blijven).

Batang Pinangga probeert de ogen van de bevolking te openen dat er wel degelijks iets tegen kindermisbruik gedaan kan worden. Kindermisbruik is verankerd in de Filippijnse cultuur en wordt als ‘normaal’ beschouwd. Vooral bij de voorgaande generaties heersen de oude gebruiken, de visie van Batang Pinangga is dat dit bij de huidige generatie moet stoppen.

De AYAW-dagen kennen verschillende vormen. Elke dag is anders, en wordt afgesteld op de doelgroep. Vanuit Batang Pinangga gaan vrijwilligers naar basisscholen, middelbare scholen, vervolgstudies, buurthuizen, gemeentehuizen, sportvereniging, fiesta’s om voorlichting te geven over kindermisbruik en de Filippijn duidelijk te maken dat kindermisbruik moet stoppen: Hier en nu!

 “Respect Child’s Right, STOP Child Abuse. Be an Advocate.”

Batang Pinangga probeert ook de mensen actief te krijgen om zelf aan te slag te gaan; om zelf campagne te voeren en geld in te zamelen. Tijdens de voorlichting geven wij voorbeelden wat de mensen zelf kunnen doen om kindermisbruik te stoppen en terug te dringen. De AYAW-dagen zij zwaar en vermoeiend. Echter vanuit Batang Pinangga wordt gedacht: “Al is er maar 1 van de 300 mensen overtuigd om te stoppen met kindermisbruik, dan is de dag een succes!”

Elk kind telt!

Batang Kalye

Batang Kalye betekent letterlijk ‘straatkinderen’. Deze dag is speciaal bedoeld voor die kinderen, die al een tijd op straat wonen en in slechte conditie zijn.

Batang Kalye is in het leven geroepen om de straatkinderen een speciale dag te geven.

Deze dag moet ze zowel lichamelijk als geestelijk opfrissen. Bij Batang Pinangga worden de kinderen helemaal verzorgt. Ze worden gedoucht en hare gewassen, hun haar word geknipt, nagelsl worden geknipt, oren schoon gemaakt, wondjes worden verzorgt enzovoort. Naast de verzorging krijgen de kinderen eten en hebben ze de mogelijkheid om de hele dag te spelen bij Batang Pinangga.

Het is dus een dag zonder zorgen voor de kinderen. Batang Kalye is heel belangrijk voor de straatkinderen. Op deze manier krijgen de kinderen het gevoel dat ze ook belangrijk zijn en ze gewoon even kind mogen (en kunnen) zijn: Een kind zonder zorgen. Even kunnen ze hun problemen en situatie vergeten en zich gedragen als een kind.

Bij een Batang Kalye dag proberen wij zoveel mogelijk de plaatselijke overheden te betrekken. Wij willen de overheden laten zien hoe groot de problematiek rondom straatkinderen is en dat zij actie moeten ondernemen. Wij laten de gemeente zien wat zij zoal voor de straatkinderen kunnen doen. Ook laten we aan de plaatselijke bevolking zien dat als je straatkinderen wast en verzorgd, zij er net zo uitzien als de eigen kinderen; normale kinderen die verzorgd moeten worden.

PESO Festival

Het PESO Festival is een special dag voor alle kinderen in een dorpje of gemeente. Op zo´n dag zijn de kinderen koning en mogen zij bepalen wat zij willen doen.

Volwassenen zijn niet welkom en mogen alleen van een afstand toekijken. De kinderen krijgen van te voren zes bonnetjes, die elk symbolisch voor een peso staan. Op het PESO festival staan allelei kraampjes met producten voor een peso. Je kan denken aan pennen, haarelastiekjes, schriften, kleurpotloden, shampoo, zeep, tandpasta, rugtassen, etui´s, gummetjes, etc. Ook zijn er kraampjes met kleine speelgoed voorwerpen en spelletjes. Daarnaast staan er kraampjes met rijstsnoepjes en andere voedingsmiddelen.

Ook zijn er kraampjes met kleine speelgoed voorwerpen en spelletjes. Daarnaast staan er kraampjes met rijstsnoepjes en andere voedingsmiddelen. Tot slot is er gezellige muziek en een ijscoman. De kinderen kunnen zelf kiezen wat ze wilden nemen. Het doel daarvan is dat de kinderen realiseren dat ze zelf de keuze kunnen maken voor  wat ZIJ leuk vinden en niet dat er altijd voor hun wat gekozen wordt. Ook geeft het een boodschap af naar de gemeente en de inwoners dat ze liefdevol met de kinderen om moeten gaan.

Kinderen moeten lol hebben en naar school gaan, niet werken op het land of in het huishouden.

Het uiteindelijke doel van het PESO festival is dat de mensen realiseren dat kinderen te lief zijn om te misbruiken of mishandelen. Als men op de dag zelf kijkt naar de gezichten van de kinderen, die opeens nog een paar jaar jonger ogen en de tijd hebben van hun leven, ziet waarom wij dit doen.